Liisa Rantalaiho

Liisa RantalaihoSuomalainen sf-fandom tuntee Liisa Rantalaihon tamperelaisena Spektren perustajajäsenenä, Portti-novellikilpailun pitkäaikaisena tuomarina ja Portti-lehden kriitikkona sekä filkkilaulannan tekijänä ja esittäjänä. Suomen Tieteiskirjoittajat ry myönsi hänelle Kosmoskynä-palkinnon vuonna 2006 ansioistaan suomalaisen tieteiskirjallisuuden edistäjänä.

Vuonna 1968 yhteiskuntatieteiden tohtoriksi väitellyt Liisa Rantalaiho on tehnyt monipuolisen uran sekä työpsykologian että työnsosiologian kentällä ja kuuluu naistutkimuksen uranuurtajiin maassamme. Kunniatohtoriksi hänet vihittiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1999. Eläkkeelle hän jäi pitkän työuran jälkeen Tampereen yliopistosta.

Jyväskylän Science Fiction seura 42 kutsui Liisa Rantalaihon Jyväskylän vuoden 2010 Finnconin fanikunniavieraaksi monista syistä. Hänen panoksensa Tampereen ja valtakunnallisen fandomin yhdistävänä tekijänä ja monien eri toimintojen tukijana on merkittävä. Hän on inspiroiva, kannustava ja tietorikas esiintyjä, joka on kiinnostunut fantastisesta myös kuvataiteissa ja musiikissa.

Suomalaisen tieteiskirjoittamisen kentällä  hän on vaikuttanut suuresti sekä kirjoittajiin että lukijoihin kriitikkona, esittelijänä, tuomaristoissa ja lausunnon antajana. Suomalaisten tieteiskirjoittajien vuosittaisissa tapaamisissa (FINFAR) hänen kommenttinsa ovat asiantuntevia, laaja-alaisia ja metodisesti painavia. Hän on myös toiminut keväällä 2009 valmistuneen ensimmäisen suomalaisen sf-fandomia käsittelevän väitöskirjan esitarkastajana ja vastaväittäjänä.

Liisa Rantalaihon ohjelma conissa