Teemat

Kirjallisuus

Finnconeissa on kirjallisuus ollut aina keskiössä, eikä tänäkään vuonna tehdä perinteestä poikkeusta. Paneelien ja esitelmien aiheet liikkuvat nuortenkirjallisuuden porttiteoriasta kotimaisiin saturomaaneihin, aikuisfantasiasta vampyyriklassikoihin ja paleofiktioon. Kotimaisia kirjailijoita on paikan päällä kunniavieraan Sari Peltoniemen lisäksi. mm. Carita Forsgren, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Juha-Pekka Koskinen, Eija Lappalainen, J Pekka Mäkelä, Tiina Raevaara, Vesa Sisättö, M.G. Soikkeli, Miina Supinen ja Ulla Viertola. Viikonlopun aikana jaetaan Atorox- ja Tähtifantasia-palkinnot, sekä Nova- ja Usva-kirjoituskilpailujen voittajat ratkeavat.

Suomi-sf 150 vuotta

Suomalainen science fiction täytti tänä vuonna 150 vuotta. Zacharias Topeliuksen jatkosarjan ensimmäinen osa “Simeon Lewis resa till Finland år 5,870 efter werldens skapelse, efter de kristnes tideräkning det 1,900:de” ilmestyi Helsingfors Tidingar -lehdessä 24. huhtikuuta vuonna 1860. Suomalaisen tieteiskirjallisuuden merkkivuosi näkyy Finnconin teemassa ja ohjelmassa.

Musiikki

Rockia, oopperaa ja filkkejä! Siinä tiivistetyssä muodossa viikonlopun musiikkianti. Filkit eli tuttuihin lauluihin uudelleen sanoitetut versiot ovat perinteistä Finnconin toimintaa. Rock määritellään definitiivisesti järjestykseen, ja pohdinnan alla on myös se, mitä ooppera voi tarjota scifin ja fantasian ystävälle.

Kuva

Kuvan eli sarjakuvan, elokuvien ja tv-sarjojen harrastajalle on Finnconissa paljon tutustuttavaa. Miten Rosa käyttää erilaisia fantasiamaailmoja ja fantastisia elementtejä sarjakuvissaan? Millaisia mahdollisuuksia tarjoavat nettisarjakuvat? Iron sky esittäytyy, ja scifiharrastajilla on nyt mahdollisuus kuulla, mitkä acifianimet ovat tutustumisen arvoisia. Onko Avatar hyvä vai huono elokuva? Miksi tavikset vie meidän scifin? Kuva-teema pitää sisällään myös kaksi kuvataiteen ja fantasian suhteeseen liittyvää luentoa. Ilokivessa on koko viikonlopun kestävä Wreckamovie-ohjelmakokonaisuus.

Myytit & veri

Kotimaisesta kansaperinteestä löytyy uskomusolentoja tutkijoiden huomoitavaksi ja kirjoittajien hyödynnettäväksi. Vampyyrien ystäville löytyy myös ohjelmaa: kirjallisuudessa ja mediassa ryöpsähtänyttä vampyyreiden uutta tulemista analysoidaan. Kirjavinkkaus keskittyy vampyyrikirjoihin, niin uusiin kuin klassikoihinkin. Zombeja unohtamatta!

Muut

Työpajoja, huumoria, miekkailunäytös, kauhua kellarissa, miittejä, naamiaiset, jne