Oheisohjelmaa

Finnconissa tapahtuu paljon muutakin kuin päärakennuksen esitelmät ja paneelikeskustelut. Tässä poimintoja viikonlopun tarjonnasta.

Tutkijatapaaminen

Järjestäjä: FINFAR to 15.7 — pe 16.7 (kutsutilaisuus)

Finnconin yhteydessä on järjestetty vuodesta 2000 alkaen akateemisten tutkijoiden seminaaria. Scifin ja fantasian tutkijoille nämä kaksipäiväiset seminaarit ovat olleet ainutlaatuinen mahdollisuus saada genreihin perehtynyttä palautetta. Myös conien ulkomaiset kunniavieraat ovat toisinaan osallistuneet seminaareissa esiteltyjen artikkeleiden kommentoimiseen. Seminaarien pohjalta on lisäksi perustettu FINFAR, Finnish Network of Fantasy Research. Tutkijatapaamisen aiheita esitellään conin ohjelmassa sunnuntaina klo 12–13 (sali C3).

Perjantain kirjallisuusohjelma

Conia aloitellaan perjantaina 16.7. Kirjailijatalolla klo 11.30 alkaen kirjallisten keskustelujen merkeissä. Klo 11.30 keskustellaan tämän vuoden Hugo-palkintoehdokkaista, klo 13–15 kunniavieraat Ellen Kushner ja Pat Cadigan sekä fantasiakirjailija Delia Sherman puhuvat aiheesta “Science Fiction and research”, ja klo 15:sta eteenpäin jatketaan Suomen tieteiskirjoittajien tapaamisella. Perjantain kirjallisuusohjelmaan on vapaa pääsy kaikille kiinnostuneille.

Kirjoittajatapaaminen ja Nova-palkintojen jako

järjestäjä: Suomen Tieteiskirjoittajat ry., perjantai 16.7.2010 klo 15–18 Kirjailijatalo.

Kaikille avoin kirjoittamiseen keskittyvä iltapäivä.

klo 15–16 Sari Peltoniemi: Kirjoittamiseni juuret
klo 16–17.30 Pat Cadigan, Ellen Kushner: On writing
klo 17.30–18 Nova-palkintojenjakotilaisuus

Kiihdytinlaboratorio

Perjantai 16.7. klo 17.

Tutustumiskäynti Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorioon. Mahdollisuus nähdä kaikki kolme hiukkaskiihdytinlaitteistoa ja tutustua niillä tehtävään tutkimukseen. Nähtävänä mm. mittauskäytössä oleva gammailmaisinlaitteisto, joka näyttää vähän samanlaiselta kuin Hulk-elokuvassa ollut. Paikka noin 20 minuutin kävelymatkan päässä. Mukaan mahtuu 25 henkeä. Ilmoittautumiset osoitteeseen: <tommi.eronen@2010.finncon.org>

Finnconkampen

Perinteinen sf-pöytäjääkiekkoturnaus.

Perjantai klo 20 alkaen ravintola Sohwi. Ilmoittautuminen paikan päällä.

Wreckamovie

Ilokivi pe 16.7 — su 18.7

Elokuvan harrastajalle on tarjolla loistava tilaisuus päästä näkemään indie-elokuvan tekemistä. Ilokivessä on Iron Skyn ja Star Wreckin tekijöiden tuotantoyhteisön koko viikonlopun kestävä ohjelmakokonaisuus. Nähtävillä on eri vaiheissa olevia elokuvaproduktioita, storyboardeja, behind the scenes -esityksiä, postereita, blue screen -tekniikan esittelyä ja valmiita elokuvia. Tapaa kansainvälisen verkoston elokuvantekijät ja kysy mitä vain! Lisätietoja Wreckamovien sivulta.

Huom! Elokuvia ei ole ennakkotarkastettu, joten näytösten ikäraja on 18 vuotta.

Työpajat

Kyborgityöpaja ja kissankorvatyöpaja
la 17.6 klo 12–14 yliopiston päärakennus, kolmannen kerroksen käytävä
Pistäydy askartelemassa itsellesi conissa tarvitsemasi asusteet! Ei ilmoittautumista – tule ja tee kun haluat!

Kauhua kellarissa
la 17.7 klo 15–16 Kirjailijatalo
Kauhukirjailija Boris Hurtta lukee Kirjailijatalon kellarissa kauhistuttavia tarinoita – ja jutustelee samalla myös asiaa kirjoittamisesta. Ennakkoilmoittautuminen infotiskillä tapahtuman aikana la 17.7 klo 14.30 mennessä. Kahdeksan ensimmäistä mahtuu mukaan.

Näyttelijän ohjaamisen työpaja/demoesitystyöpaja
Lauantaina 17.7.2010 klo 12–16 Juomatehtaan Studiotila

Näyttelijän ohjaamisen työpaja elokuvassa ja teatterissa.

Työpajassa tutkitaan näyttelijän ohjaamista elokuvassa ja teatterissa teorian ja käytännön kautta. Luvassa on tiivis paketti näyttelijän ohjaamisesta, joka sopii erityisesti elokuvaharrastajille, jotka haluavat kehittää osaamistaan näyttelijän kohtaamisesta ohjaustilanteessa, mutta myös muille teatterista ja elokuvasta kiinnostuneille. Aikaisempaa kokemusta ei työpajaan tarvita.

Työpajan hinta on 30/25 euroa (jälkimmäinen hinta opiskelijat).

Työpajan vetäjänä toimii FM ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Häkkinen.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Laura Häkkinen, puh. 040 702 4592.

Finnconin luennot kesäopinnoiksi
Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen opintoihin voit nyt suorittaa myös Finnconia perinteiseen tapaan. Katso vaatimukset Korpissa:  Koodi on TAIA221. Tentaattori Irma Hirsjärvi.

Miekkailuohjelma

Arn vs. Liechtenauer
la 17.7 sali C5 klo 13.30 –15

Jukka Salmi luennoi eurooppalaisten asetaitojen kehityksestä varhaiskeskiajalta renessanssiin sivuten samalla elokuva- ja näyttämömiekkailun eroa aikalaislähteiden kuvaamaan tapaan käyttää aseita. Jukka Salmi on opettanut vanhoja eurooppalaisia asetaitoja Jyväskylän historiallisen miekkailun seurassa vuodesta 2006.

Halukkaat pääsevät opettelemaan vanhoja asetaitoja luennon ohessa järjestettävässä workshopissa, (etupiha 16–17). Workshopiin voi ilmoittautua luennon jälkeen tai paikan päällä.

Miitit

Finnconin yhteydessä järjestetään eri yhteisöjen tapaamisia. Paikkana on Kirjailijatalo.

lauantai
12–14 Miitti: Risingshadow
14–15 Finlandssvensk-miitti
15–16 Hobb-miitti

sunnuntai
klo 12–14 Miitti: Tieteiskirjoittajat (alustajana mm. Boris Hurtta) kaikille scifin, fantasian ja kauhun kirjoittamisesta kiinnostuneille
klo 15–16 Buffy-miitti

Naamiaiset

Perinteiset Finncon-naamiaiset tulevat taas! Kuolemanvakava mutta leikkimielinen naamiaiskilpailu järjestetään Finncon-lauantaina 17.7. Varsinainen naamiaisasujen esittely on conissa kello 17.40–18, ja palkintojen luovutus iltabileissä kello 20 (mahdollisten alaikäisten palkitseminen voidaan järjestää heti pukuesittelyn jälkeen). Paikkana on ravintola Lozzi, yliopiston päärakennuksen takana.

Lisätietoja voi kysellä naamiaisvastaavalta eli Kisulta.

Ja perinteisesti myös Finnconissa voi toki notkua naamiaisasussa vaikkei kilpailuun osallistuisikaan!

Scifikirpputorin paluu

Paikka: Yliopiston päärakennus, la–su conin aukioloaikana
Finnconiin 2010 järjestetään jälleen spekulatiivista fiktiota pursuava kirpputori. Tule tekemään edullisia hankintoja!

Lautapeliohjelmaa

Tänä vuonna Finnconin lautapeliosasto palaa juurilleen kortti- ja lautapelien historiaan. Esitteillä on ja pelattavissa on klassikoita kymmenien, satojen tai tuhansien vuosien takaa unohtamatta toki niiden moderneja jälkeläisiäkään. Tule kuulemaan ja kokemaan, mistä pelit ovat tulleet ja minne ne ovat menossa.

Yliopiston kirjaston kahvio: la klo 11–17
Lyhty (Lozzin rakennuksessa): su klo 11–16
Lisätietoja: Markku Jaatinen, 040 587 2713

Iltabileet

Iltabileiden pitopaikka on opiskelijaravintola Lozzi, joka sijaitsee päärakennuksen takana rakennuksessa P, osoitteessa Keskussairaalantie 4, Ilokiven vieressä olevassa rakennuksessa. Pääsymaksu on 2 euroa, joskin naamioituneet pääsevät perinteiseen tapaan ilmaiseksi. Tarjolla on runsaasti ruokaa ja juomaa (maksua vastaan), joten tankkausta varten ei ole tarvis kulkea keskustaan saakka. Ovet aukeavat jo klo 18. Ohjelmassa ei-häiritsevää musiikkia, teatteripajan esitys, naamiaisten palkintojen jako sekä tietysti filkit! Iltabileissä mukana myös Finncon 2012 -bid partyt: vuoden 2012 järjestäjäehdokkaat esittäytyvät ja viihdyttävät yleisöä.

Huom! Bileiden ikäraja on 18 vuotta.

Mensa testaa

Suomen Mensa ry:n virallinen älykkyystestitilaisuus Jyväskylän yliopiston salissa C3 sunnuntaina klo 16

Mensan testi on kulttuurista riippumaton kuviopäättelytesti, jossa koulutustausta ei juuri vaikuta. Tilaisuus kestää noin tunnin. Testattavien alaikäraja on 16 vuotta. Testin hinta on 30 euroa. Jos testattavalla on esittää nimellään oleva tarkastettu kotitestitulos, hyvitetään testin hinnasta 5 euroa. Ottakaa mukaan käteismaksu ja henkilöllisyystodistus. Testin suoritus vaatii normaalia näkö- ja kynänkäyttökykyä. Testi on täysin luottamuksellinen. http://www.mensa.fi

Solaris multimediakuunnelma

Solaris on puolalaisen tieteiskirjailijan Stanislav Lemin merkittävimpiä teoksia. Siinä kerrotaan Solaris-planeettaa tutkivista tiedemiehistä ja tutkimusasemalla tapahtuvista oudoista tapahtumista. Klassikkoromaanista on nyt dramatisoitu multimediakuunnelma, jossa henkilöiden dialogit ja upeat äänimaisemat yhdistyvät planetaarion kuvulle heijastettaviin kuviin ja väreihin. Tuloksena on intensiivinen ja erittäin vaikuttava teos, jossa matkustetaan paitsi avaruuden ääriin, niin myös ihmismielen syvyyksiin.

Kuunnelman on ohjannut ja dramatisoinut Väinö Vainio ja pääosissa esiintyvät Kari Kihlström, Tapani Perttu, Raimo Grönberg, Ola Tuominen, Ulla-Maija Siikavire, Antti Majanlahti, Ari Myllyselkä ja Eriikka Magnusson.

Näytösajat:
ti 13.7. klo 19
ke 14.7. klo 19
to 15.7. klo 19
pe 16.7. klo 19, 21, 23
la 17.7. klo 19, 21, 23

Kesto 1 h 20 min Liput 19 euroa

Liput myynnissä Lippu.fi p. 0600 900 900 ja Kallioplanetaario p. 010 470 7200
Kallioplanetaario, Vertaalantie 419, 40270 Palokka (20 km Jyväskylästä pohjoiseen, Nyrölä)

Bookcrossing

Bookcrossing on kansainvälinen “kirjojen vapautusliike”, jonka toiminta perustuu yhdysvaltalaiseen internetsivustoon BookCrossing.com. Perusajatuksena on itselle tarpeettomien kirjojen antaminen toisten, myös aivan tuntemattomien ihmisten luettavaksi. Yksinkertaisimmillaan tämä käy vapauttamalla kirja eli jättämällä se julkiselle paikalle kenen tahansa kiinnostuneen poimittavaksi.

Suomalaiset harrastajat ja kirjamäärät

Paras Jyväskylässä oleva kirjojen jättö/noutopaikka on pääkirjaston esiteaula, jossa on erikseen varattu tila bc-kirjoille.