Info

Finncon 2010 tieteisfiktion ja fantasian juurilla. Miksi Avatar oli kaikkien aikojen kassamagneetti? Miksi seksikkäät vampyyrit ja Transformersien robotit kiinnostavat yhä uudelleen? Miksi supersankarit Teräsmies ja Batman iskevät aina suoraan hermoon? Miksi Harry Potter muutti lukijoiden maailman? Miksi ihan aikuisten oikeista draamoista joka toinen sisältää fantasian elementtejä? Mitä ihmettä tapahtuu?

Finncon, Pohjoismaiden suurin science fiction- ja fantasiatapahtuma käy kaikkein kiinnostavimman fiktion kentän kimppuun tarkastelemalla sen historiallisia juuria ja sen leviämistä kaikkeen kulttuuriin. Avaruuden matkat, hirviöt ja supervoimia omaavat jumalat ovat olleet kulttuurivaikutteita jo ennen länsimaista kulttuuria. Niistä on tullut ylivoimainen elementti niin elokuvassa, tv-sarjoissa kuin sarjakuvassakin. Sitä ei kuitenkaan moni tiedä, että scifiä ja fantasiaa löytyy myös kuvataiteista, oopperasta ja heavyrockista, runoudesta ja teatterista perinteisen proosan lisäksi. Ja että nimenomaan scifi toi animen ja mangan Suomeen.

Ulkomaisina kunniavieraina Finnconissa ovat kyberpunkin kuningattareksi kutsuttu Pat Cadigan (UK) ja fantasiakirjallisuuden kärkinimiin kuuluva Ellen Kushner. Kushnerin suomennettu Thomas Riiminiekka on voittanut sekä World Fantasy- että Mythopoeic-palkinnot, ja sille on myönnetty Suomessa parhaalle käännösteokselle suunnattu Tähtifantasia-palkinto. Pat Cadigan puolestaan on saanut muun muassa Arthur C. Clarke -palkinnon romaaneistaan Fools ja Synners.

Finnconin kotimainen kunniavieras on suomalaisen fantastisen kirjallisuuden kärkeen kuuluva, Kuvastaja-palkittu kirjailija Sari Peltoniemi. Fanikunniavieras on suomalaisen tieteisfiktion ja sen tutkimuksen kentässä vaikuttava professori emerita Liisa Rantalaiho.

Finnconissa voit seurata lähes sataa ohjelmanumeroa, löydät alan julkaisut ja suomalaisten sf- ja fantasiaseurojen, fanien ja muiden toimijoiden tapaamiset sekä tapahtuman yhteydessä järjestetyn sf-tutkijatapaamisen. Paikalla on myös Star Wreckin tekijöiden ympärille syntynyt kansainvälisten elokuvantekijöiden projektien näyttely.

Wreckamovie tuo esille tekijöiden elokuvia, trailereita ja storyboardeja, behind-the-scenes-esityksiä ja julisteita.

Vuonna 2010 Finnconin yhteydessä ei järjestetä Animeconia, mutta ohjelmassa tulee olemaan myös manga- & animeaiheisia luentoja.

Finnconin pääjärjestäjänä on Jyväskylän Science Fiction seura 42 yhdessä Finncon-yhdistys ry:n kanssa. Tapahtuma järjestetään 16.–18.7.2010 Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa yhteistyössä Jyväskylän kesä -festivaalin kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.