Suomi-scifi 150 vuotta -ohjelmaa

Tänä vuonna juhlitaan suomalaisen scifin 150-vuotista taivalta. Merkkivuosi näkyy erityisesti kesän Finnconin teemassa ja ohjelmassa.

Tutkija Jari Koponen toimitti kirjassaan Topelius ja tulevaisuus (Yliopistopaino 1998) Topeliuksen alkuperäistekstin jälkipolville luettavaksi. Nyt Koponen esittelee aihetta ja pohtii suomalaisia scifiä ja tulevaisuutta.

Tieteis- ja fantasiakulttuurin harrastamisen historiaa kerrataan tutkija Irma Hirsjärven johdolla paneelissa ”Dinosaurukset muistelevat”. Suomalainen sf-fandom on ihme ilmiö, ja nyt pohditaan, mistä ja miten kaikki alkoi? Ja mitä tekemistä sillä on kirjallisuuden kanssa?

Vielä syvemmälle genren juuriin meidät johdattavat fennougristi Iivari Koutosen esitelmä suomalais-karjalaisista myyteistä ja folkloristi Merja Leppälahden esitelmä suomalaisista taruolennoista: peikoista, jättiläisistä ja haltioista. Sarjakuvataiteilija Petri Hiltusen katsaus kotimaisten poikakirjojen scifipiirteisiin lienee myös odotettu ohjelmanumero.

Kotimaisen scifin tulevaisuutta pohditaan vielä sunnuntai-iltana naisenergialla, kun aiheesta puhuvat kunniavieraat, kirjailija Sari Peltoniemi ja professori emerita Liisa Rantalaiho sekä novellisti Jenny Kangasvuo.

Kommentointi on suljettu